fototrips   contact   gastenboek   home

ROLDUC / KERKRADE

DE ABDIJ EN KUNSTMONUMENTEN

 

* * klik op een foto voor een vergroting * *

 

ingang abdij 

mariabeeld bij ingang

abdijkerk

abdijkerk, detail toren

voorgevel abdij

voorgevel abdij

abdijtoren, voorheen watertoren 

kerk met middengewelven

het altaar

de middengewelven

zijgewelf

vloermozaik

gewelfschildering

detail gewelfschildering

priesterkoor

Kerk, glas in loodraam

gewelfschildering

kerk, raam voor crypte 

gewelven in de crypte

glas in loodraam in crypte

de tombe van Ailbertus

crypte met tombe

de tombe

maria-altaar in crypte

abdijgang langs binnenhof 

ramen rococobibliotheek

de rococobibliotheek

de bisschopskamer

 

De naam Rolduc is een samensmelting van Rode le duc, in het Nederlands 's-Hertogenrade en in het Duits Herzogenrath. Het ligt in het historische gebied het land van Rode, het huidige Kerkrade en de naaste omgeving. De stichter in het jaar 1104 was Ailbertus van Antoing. De abdij wordt na 1400 ook vaak Kloosterrode genoemd. Vanaf het jaar 1111 heeft het klooster eeuwenlang  gediend als gemeenschapsplaats van de reguliere kanunniken van St.Augustinus of de Augustijner koorheren. De huidige naam Rolduc stamt uit 1794, het begin van enkele decennia van Franse overheersing. Sedert 1831  is er een priesteropleiding geweest en later kostschool met gymnasium en HBS, van 1946 tot 1967 weer Klein-seminarie. In 1971 is het internaat gesloten en nu fungeert het als Congrescentrum en is er een Groot-seminarie van het bisdom Roermond. De abdij heeft tijden van bloei en verval gekend, Het is een imposant abdijcomplex en verkeert bouwkundig nog in een goede staat. De laatste restauratie is uit de periode van 1970 tot 1990. De abdij met crypte, de abdijkerk met priesterkoor en de bibliotheek in Rococostijl zijn een bijzondere bezienswaardigheid. 

De bedoeling van deze website is om je een indruk te geven of  uit te nodigen het zelf eens te beleven, wat je er allemaal kunt bewonderen of om na een bezoek nog eens rustig terug te kunnen kijken.  Meer informatie over de historie en de abdij is te vinden op andere sites. Vind je Rolduc  mooi? Tips of vragen? Stuur een E-mail of schrijf in mijn gastenboek >>

 

Webdesign : * WP © *
 sedert oktober 1997

update : mei 2007

Foto's zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet zonder voorafgaande toestemming van de maker voor andere dan privé doeleinden worden gebruikt. Gebruik op andere websites is toegestaan, mits de bron wordt vermeld. Foto's: Wiel Pelzer Kerkrade (c)